Home > Aprinti Ljubljana (SLO) > KORISTNI NASVETI > Priprava v Adobe Illustrator

Priprava v Adobe Illustrator

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali izvoz datotek v programu Adobe Illustrator. Da izvozite dokument, izberite File -> Save as in izberite Adobe PDF.

1. Dokument mora biti ustvarjen v CMYK barvnem prostoru, pri izvozu pa uporabite barvni profil FOGRA 39.

2. Pri izvozu moramo tudi prilagoditi slikovne in tekstovne elemente. Spodaj so poglejte nastavitve kvalitete objektov pri izvozu. Prav tako označite stiskanje teksta ter linij.

Že pred izvozom pa moramo biti pozorni na kvaliteto fotografij in drugih elementov. Optimalna resolucija za barvne fotografije je 360 dpi v razmerju 1:1. Napihovanje resolucije z različnimi programi pri temu ne pomaga, ravno nasprotno - sliki lahko s tem še poslabšamo kakovost in ostrino. Podobno velja tudi za logotipe
in vse ostale bitmapne slike (sestavljene iz točk, v nasprotju z vektorsko grafiko). Slik ne povečujemo neproporcionalno, temveč jih povečamo in po potrebi obrežemo.

3. Če ima podoba slikovni ali barvni motiv, ki se dotika roba porezave, moramo to pri pripravi upoštevati in ga raztegniti vsaj 3 mm preko roba. Ta barvni dodatek se imenuje bleed. Pri tem moramo upoštevati  tudi smiselnost vsebine, saj verjetno ne želimo, da bi nekomu odrezali pol glave. Pozorni moramo biti tudi pri izvozu datotek in označiti območje barvnega dodatka ter linijo končnega formata tiskovine, ki jo označimo z oznako za porezavo poimenovano crop oz. trim marks.

Dokument shranite z možnostjo Save PDF.